23948sdkhjf

Styrmedelsförändringar bromsade in marknaden i juli

Det registrerades 16 778 nya personbilar under månaden, vilket är en minskning med 26 procent jämfört med samma period i fjol. Bil Sweden menar att den starka uppgången under det första halvåret kan förklaras med styrmedelsförändringar, och att försäljningen nu bromsats in efter att förändringarna trätt i kraft.

I juli bröts den starka återhämtning av nyregistrerade bilar som kunnat bevittnas under årets första halvår. Juli i fjol var en relativt bra månad efter de kraftiga minskningarna som orsakades av pandemiutbrottet menar Bil Sweden. Hittills i år har registreringarna av personbilar ökat med 28 procent, men ligger knappt en procent under nivån januari–juli 2019.

– Uppgången under första halvåret förklaras av en god återhämtning i ekonomin, men också av att registreringarna drivits upp inför förändringarna inom bonus malus-systemet och de höjda förmånsvärdena som trädde i kraft under det första halvåret, säger Jessica Alenius, vice vd för Bil Sweden, i ett pressmeddelande.

Under juli månad ökade nyregistreringarna av elbilar med nära 96 procent, samtidigt som laddhybriderna minskade med drygt 30 procent. Sammantaget minskade de laddbara bilarna med nära 6 procent i juli jämfört med samma månad förra året. I juni uppgick andelen laddbara bilar till 49,4 procent, men i juli slutade den på 37,6 procent.

– Styrmedelsförändringarna tillsammans med negativa effekter av coronapandemin leder till en mycket ryckig fordonsmarknad under innevarande år. Det är tydligt att inbromsningen av andelen laddbara bilar i juli kan härledas till den höjda förmånsskatten 1 juli. Sammantaget slår dessa förändringar negativt, framför allt mot företag. Företagen har en stor betydelse när det gäller laddbara bilar och i juni registrerades 74 procent av dem på ett företag, säger Jessica Alenius. Hon tillägger:

– Positivt är att Sverige fortsätter ha högst andel laddbara bilar av nyregistreringarna bland EU-länderna för det första halvåret, enligt statistik från europeiska fordonsbranschen. Sveriges andel på cirka 40 procent ligger betydligt över EU-snittet på 15 procent. Andelen är dock högre i Norge och Island, med 82,7 respektive 44,3 procent.

Nyregistreringarna av lätta lastbilar minskade med 5,4 procent i juli jämfört med i fjol. Tunga lastbilar ökade med 18,7 procent, vilket också beräknas bero på den starka återhämtningen i svensk ekonomi. Nyregistreringarna av bussar minskade med drygt 81 procent.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
JOBB I FOKUS
Gå till jobböversikt
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
En modern klassiker från Mechatronik
Tre klasser vann jackpot på Automässan
Elfordon kräver nya rutiner hos polisen
Bilägare får nya däck efter rekordslitage
Och årets bilfärg är...
ARN: Ingen ersättning för SL-kort när nya bilen krånglade
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
RT-Forum
Transportnet

Sänd till en kollega

0.125