23948sdkhjf

Northvolt vill bryta kobolt i Sverige

Batteritillverkaren Northvolt vill se brytning av kobolt i svenska gruvor. Enligt myndigheten Sveriges geologiska undersökning, SGU, finns det kända tillgångar på cirka 19 000 ton. Det rapporterar Dagens Industri.

Metallen kobolt är en oersättlig komponent i elbilar, telefoner och datorer. I Sverige finns det stora mängder av metallen helt orört. I stället bryts majoriteten av kobolt som bekant i afrikanska gruvor, där barnarbete och dåliga arbetsvillkor förekommer.

– Det finns potential att på sikt få en geografiskt kompakt värdekedja. Det skulle vara bra för oss logistikmässigt, operationellt och miljömässigt, säger Jesper Wigardt, kommunikationschef på Northvolt, till DI.

Företaget menar nu att Sveriges regering måste agera för att kunna positionera sig som en hållbar framställare av metallen där behovet av kobolt bara ökar.

– Utvecklingen sker oerhört snabbt. Vi ser en marknad som är under uppbyggnad, men som också kommer sätta sig inom de närmaste fem till tio åren. Vill man vara en aktör på marknaden måste man ta en position inom kort, säger Wigardt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.407