23948sdkhjf

Noll elbilar köpta i dessa kommuner

År 2021 har varit ett dystert elbilsår i sju svenska kommuner med försäljningssiffror på hela noll stycken. Flest elbilar hittar vi i kommuner med hög genomsnittsinkomst.

Elbilarna tar allt större andel av bilförsäljningen i Sverige. Hittills i år har det köpts dryga trettiotusen nya och begagnade elbilar runt om i Sverige. Detta utgör cirka tre procent av den totala bilförsäljningen, enligt statistik Blipp tagit fram via Vroom.

I kommuner som Danderyd, Solna, Nacka och Vellinge rullar det flest elsugande fordon. Vad dessa fyra kommuner har gemensamt är att medelinkomsterna där är bland de högsta i Sverige. Och just inkomstnivån i en kommun verkar vara en tydlig variabel vid granskningen av var flest elbilar köps. Storstadskommuner med höga medelinkomster dominerar i försäljningen. Samtidigt är inköpen låga i små kommuner i glesbygdsområdet.

De 100 kommuner längst ned på listan av var det säljs flest antal elbilar per invånare under 2021 ligger nästan uteslutande i glest befolkade delar av Sverige. Minst antal elbilar i förhållande till befolkningen köps till de minsta kommunerna i Norrlands inland. I Norsjö, Malå, Sorsele, Dorotea, Vilhelmina, Arvidsjaur och Överkalix har det inte köpts en enda elbil under 2021.

Att elbilarna är ovanliga i glesbygdskommuner förklaras förmodligen även med avsaknaden av infrastruktur och laddningsmöjligheter.

Här har det sålts högst andel elbilar under 2021

Danderyd 1,3 procent

Solna 1 procent

Nacka 0,72 procent

Vellinge 0,68 procent

Södertälje 0,63 procent

Lund 0,62 procent

Mölndal 0,58

Kungsbacka 0,54

Sollentuna 0,51

Båstad 0,49

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.125