23948sdkhjf

Brist på halvledare består hela 2022

Det lilla chippet som används för elektronikstyrning är fortfarande en bristvara och ljuset i tunneln verkar vara långt fram.

Den rådande bristsituationen på halvledare består under hela 2022, förutspår den japanska underleverantören Rohm.

Alla våra produktionsfaciliteter har gått på full kapacitet sedan september förra året, men orderstocken är överväldigande. Jag tror inte vi kan tillgodose den nästa år, sa Rohms vd Isao Matsumoto i en intervju publicerad av Bloomberg News, enligt Nyhetsbyrån Direkt.

Bland annat Ford och Toyota får sina halvledare från Rohm och utöver att produktionen går på högvarv, råder också brist på insatsvaror, sade Isao Matsumoto till nyhetsbyrån.

Konkurrenter har också varnat om halvledarbristen. Däribland tyska Infineon som varnat för att bristen kan komma att bestå längre än vad som tidigare har varit prognostiserat. Leveranstiderna har redan överstigit 20 veckor, nästan dubbelt mot normalt, och situationen har förvärrats av den allt mer spridda virusvarianten kallad delta.

Den nya virusvågen har försvårat återgången till normal verksamhet i Japan och Sydostasien, som är två viktiga center för leverantörskedjan.Toyota gav nyligen besked om att 14 fabriker tvingats sänka produktionstakt. Liknade besked har kommit från Volvo Cars och tyska Handelsblatt och Daimler är på väg att införa korttidsarbete vid flera fabriker.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11