23948sdkhjf

Mercedes beställer grönt stål från SSAB

SSAB ska leverera fossilfritt stål till Mercedes-Benz AG, som planerar att använda stålet för prototypdelar i sina fordon

Ett nytt partnerskap mellan SSAB och Mercedes-Benz ingås för att så snabbt som möjligt introducera fossilfritt stål i produktionen. De första prototypdelarna för karosser tillverkade av SSAB:s fossilfria stål planeras redan till nästa år. Senast 2039 kommer Mercedes-Benz nya personbilsflotta att bli koldioxidneutral längs hela värdekedjan.

Till år 2026 har SSAB för avsikt att förse marknaden med fossilfritt stål i kommersiell skala efter omställning av Oxelösunds masugnar till produktion med ljusbågsugn. Den nya stålproduktionen baseras på HYBRIT-tekniken som ersätter kol och koks, traditionellt använt för järnmalmsbaserad ståltillverkning, med fossilfri el och vätgas. Processen eliminerar i stort sett koldioxidutsläpp i stålproduktionen.

– Vi är oerhört glada över att få Mercedes-Benz som partner för fossilfria stålprodukter. Vi bygger tillsammans en fullständig fossilfri värdekedja hela vägen fram till slutkund, säger Martin Lindqvist, vd samt koncernchef för SSAB, i ett uttalande.

2016 skapade SSAB, LKAB och Vattenfall skapade tillsammans HYBRIT, Hydrogen Breakthrough Ironmaking Technology med målet att utveckla en teknik för fossilfri järn- och stålframställning. I augusti 2021 kunde SSAB visa upp världens första fossilfria stål tillverkat från vätgasreducerat järn framställt på HYBRIT:s pilotanläggning i Luleå, ett viktigt steg mot en helt fossilfri värdekedja för ståltillverkning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095