23948sdkhjf

SSAB och Faurecia samarbetar kring fossilfritt stål

SSAB inleder ett samarbete med Faurecia för att gemensamt utforska fossilfritt avancerat höghållfast stål till säten i fordonsindustrin.

Partnerskapet gör fordonsteknologibolaget Faurecia till den första underleverantören till fordonsindustrin att utforska fossilfritt stål med SSAB.

Som en del i samarbetet kommer Faurecia få tillgång till fossilfritt stål från SSAB för att börja utrusta sina sätesstrukturer från och med år 2026. SSAB kommer att förse Faurecia med fossilfritt stål genom att använda vätgas och fossilfri el i stället för kokskol och andra fossila bränslen som traditionellt används inom ståltillverkning. 

– Vi är väldigt glada att få arbeta med Faurecia, en föregångare inom underleverantörer till fordonsindustrin, för utveckling av avancerade, höghållfasta, fossilfria stålprodukter. Vi har stärkt vårt samarbete och affär med Faurecia under en tid med fokus på avancerat höghållfast stål, vilket gör bilkomponenter starkare, lättare och säkrare. Nu tar vi samarbetet till nästa nivå genom att öka mängden av SSABs fossilfria Advanced high strength steels gradvis från 2026 och framåt för att bidra till Faurecias utsläppsmål och samtidigt minska de globala koldioxidutsläppen, säger Martin Lindqvist, vd och koncernchef på SSAB.

– Vi är mycket stolta över att vara den första fordonsunderleverantören att säkra fossilfritt stål producerat av SSAB. Detta är ett stort steg i vår resa mot koldioxidneutralitet för scope 3. Vi driver på vår färdplan med övertygelse och beslutsamhet och tar alla steg som går för att nå vårt mål, säger Patrick Koller, vd på Faurecia.

SSAB har som mål att förse marknaden med fossilfritt stål i kommersiell skala år 2026 och att sedan gradvis konvertera all sin verksamhet för att bli ett fossilfritt bolag senast 2045.

SSABs fossilfria stål är gjort av järn producerat med Hybrit-teknologi. SSAB, LKAB och Vattenfall skapade Hydrogen breakthrough ironmaking technology, Hybrit år 2016 med målet att utveckla en teknik för fossilfri järn- och stålframställning. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.112