23948sdkhjf

Parkering utan förare är verklighet

När du ska ut plockar bilen upp dig vid dörren till parkeringshuset. På samma plats blir du avsläppt innan den själv kör in i garaget för att parkera sig.

Utvecklingen för självkörande fordon går i en rasande takt. Nu demonstrerar Ford det nya "Automated ValetParking”. Med hjälp av en app kan bilen lämnas vid ingången till exempelvis parkeringshuset, där den kör in, hittar en ledig plats och parkerar på egen hand.

Oavsett om du är på en flygplats eller ett köpcentrum kan parkering snart göras mycket mer effektivt. Att ha bilar som i oändlighet kör runt i parkeringshuset för att leta efter en lämplig parkeringsplats kommer snart att vara ett fenomen från det förflutna, säger Joseph Urhahne, Automated Driving, Research & Advanced Engineering på Ford of Europe.

Med denna teknik, som för närvarande befinner sig i forsknings- och demonstrationsstadiet, finns det sensorer i parkeringshuset som tar kontroll över bilen och kör den utan förare. Om något dyker upp i körbanan runt bilen, till exempel en fotgängare eller en annan bil, stannar bilen av sig själv.

En vanlig fara med parkeringshus är att någon, eller man själv, kan råka skada bilen i parkeringsrutan bredvid. Detta problem försvinner med den automatiska parkeringshjälpen och man räknar med att upp till 20 procent fler bilar får plats i ett parkeringshus när avstånden mellan inte behöver ta hänsyn till att människor ska kunna ta sig in och ur de parkerade bilarna.

Vad krävs då för att systemet ska fungera? Bland annat att sensorer installeras i befintliga parkeringsanläggningar eller att dessa installeras när nya byggs. Systemet kan användas av alla bilar med automatisk växellåda, elektronisk stabilitetskontroll, elektrisk parkeringsbroms och fil-centrering. Det enda villkoret är att en smart kommunikationsenhet är installerad i bilen som möjliggör kommunikation med sensorerna i parkeringshuset.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094