23948sdkhjf

Idag inleds rättegången i utsläppsskandalen ”dieselgate”

Hela nio miljoner människor köpte en Volkswagen i tron om att de köpt en miljövänlig dieselbil. Något som visade sig vara allt annat än sant.

Idag inleds alltså rättegången mot den tidigare vd:n och ett antal andra höga chefer. Vilket SVT rapporterar om.

”Dieselgate” var vad skandalen snabbt kom att kallas. Det var 2015 som det kom fram att Volkswagen medvetet fuskat och gjort att deras dieselbilar visade upp betydligt mindre utsläpp av kväveoxid än vad de i själva verket släppte ut.

Volkswagen har förlorat omkring 300 miljarder kronor till följd av skandalen och den som pekas ut som huvudansvarig för fusket är den tidigare vd:n Martin Winterkorn. I en förlikning betalade han drygt 100 miljoner kronor till biltillverkaren.

– Domaren har beskrivit det här målet som ett misstänkt fall av grov organiserad brottslighet. Det är fyra före detta chefer och ingenjörer från ett av världens mest kända bilföretag som kommer att ställas inför rätta, säger Christoffer Wendick, SVT:s EU-reporter i morgonstudion.

Rättegången beräknas pågå i minst två år och kommer att bestå av minst 133 förhandlingsdagar samtidigt som ett 40-tal vittnen ska höras,

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094