23948sdkhjf

Bilprovningen hittar fel på fyra av tio lätta släp

Under 2020 underkändes närmare fyra av tio av de lättare släpen enligt Bilprovningens besiktningsstatistik.

De lätta släpen är populära i Sverige och används för allehanda transporter, både yrkesmässigt och privat. Även om det är viktigt att släpen för dessa ändamål är slitstarka, robusta och säkra tyder Bilprovningens besiktningsstatistik på det motsatta och att det råder stora brister i fordonsparken.

En trolig orsak till felen är att många lätta släp står stilla i längre perioder vilket kan medföra kärvhet i bromssystemet och korrosion i belysningen. Det är också vanligt med många brukare vilket ger extra slitage, säger Per-Anders Blommefors som är besiktningsansvarig på Bilprovningen, i ett pressmeddelande.

Under 2020 kontrollbesiktade Bilprovningen närmare 87 000 lätta släp mellan noll till 3,5 ton. I statistiken ingå inte husvagnar. Av dessa underkändes fyra av tio (38,7 procent). Högsta andelen underkända hade Stockholms län med 45,3 procent och lägst Gotlands län med 30,8 procent. Den höga graden av underkännande förklaras främst av anmärkningar mot komponenter i broms- och kommunikationssystemen.

Vart femte lätt släp (22,4 procent) underkändes med krav på efterkontroll vilket innebär att bristerna är så pass allvarliga att det krävs en fackmannamässig bedömning av att felen avhjälpts.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.096