23948sdkhjf

Rekorddeltagande när elektrifieringens utmaningar diskuteras på eCarExpo

Elektrifieringen av fordonsbranschen väcker stort intresse. I december när eCarExpo går av stapeln i Göteborg samlas ett 100-tal experter, politiker och branschföreträdare för att belysa och debattera frågorna som nu revolutionerar fordonsindustrin.

Utvecklingen för att ersätta fossila bränslen med el spänner över flera områden. Miljö, energi och säkerhet är bara några exempel.

Ett av de hetaste ämnena är effektbristen på el. Det pågår till exempel projekt där bilens elsystem blir en del av elnätet.

En annan utmanande fråga är autonoma, självstyrande fordon, som sägs ge stora vinster för både miljö och transporteffektivitet. Men hur trafiksäkra är de egentligen? Hur kommer lagstiftningen att se ut? Den diskussionen förs mellan politiker och företag bakom utvecklingen av autonoma fordon.

Säkerhet står också högt på agendan när 5G nu revolutionerar bilindustrin. Hur garanteras cybersäkerheten? Är den personliga integriteten hotad genom bilens datainsamling? Vem ska äga datan? Vad händer en bilägare när bilens dator hackas? Debatten rör den teknik som just nu både möjliggör och hotar världens säkerhet och ekonomi.

Batteriernas påverkan på miljön är också ett givet fokus när elbilarnas hållbarhet diskuteras. Hur återvinns bilbatterierna och har de ett andra liv? Kan cirkulär affärsekonomi tillämpas? Men seminariet ställer även frågan om batteriproduktion och gruvbrytning kan bli storskalig i Sverige och hur Europa agerar i utvecklingen av elbilsbatterier som energikälla.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.11