23948sdkhjf

Synbesiktningen – Sveriges största syntest av bilförare

Ser du tillräckligt bra för att sitta vid ratten? Inte helt säkert? Då är det dags att testa synen! Varje år visar nämligen Synbesiktningen att cirka 650 000 bilister kör med olaglig syn.

Synbesiktningen 2021, som blir den trettonde i ordningen, genomförs den 5 till 31 oktober. Då är alla bilister välkomna till någon av Synoptiks 145 butiker för att gratis testa om man har en syn som är tillräckligt bra för att köra bil. Samtidigt erbjuder Bilprovningen självtest av synen med syntavla på samtliga sina 97 stationer runt om i landet.

– Många länder har obligatoriska synkontroller i samband med att man förnyar sitt körkort, men inte Sverige, säger Lottie Funck Ekelund, marknadsdirektör på Synoptik.

Synbesiktningen genomförs i oktober för att uppmärksamma Världssyndagen som infaller den andra torsdagen i oktober varje år. Syftet med initiativet är att uppmärksamma synens betydelse för ansvarsfull bilkörning och vikten av att synas i trafiken.

Närmare 30 000 bilister har under tolv års tid medverkat i Synbesiktningen. Varje år visar undersökningen att cirka tio procent har olaglig syn vilket innebär att de inte skulle klara dagens synkrav vid ansökan om körkortstillstånd.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078