23948sdkhjf

Fordonsindustrin får draghjälp

I höst rullar Telia ut det publika 5G-nätet på Lindholmen som de kallar hemvist för viktiga delar av svensk fordonsindustri och en knutpunkt för det växande Göteborg.

Utbyggnaden görs i samarbete med Ericsson och planen är att det ska finnas 5G-täckning på hela Lindholmen vid årsskiftet.

Samtidig moderniseras det befintliga 4G-nätet i området vilket ska innebära att kapaciteten i 4G-nätet mer än fördubblas när äldre utrustning byts ut mot mer energisnål teknik.

– En säker och pålitlig digital infrastruktur är en förutsättning för framtidens hållbara mobilitetstjänster. Det nya 5G-nätet vi lanserar under hösten blir som en stor innovationsplattform för hela det ekosystem av företag, universitet och offentlig sektor som verkar på Lindholmen. Här kan de testa nya tekniker och lösningar på ett tryggt och säkert sätt innan de skalas upp och rullas ut brett säger Staffan Åkesson, Teknisk chef på Telia.

På Lindholmen arbetar tiotusentals människor i fordonsindustrin och teknikbranschen, berättar Telia och räknar upp några etablerade företag:

Ericsson, Volvo och Veoneer och startups som Einride, innovationshubben MobilityXlab, Lindholmen Science park och ett campus för Chalmers tekniska högskola. 

Det nya 5G-nätet byggs på frekvensbandet 3,5 gigahertz. För kunderna ska det innebära mer kapacitet, högre datahastigheter och kortare svarstider – viktigt för att kunna testa tjänster som ställer stora krav på uppkopplingen, som till exempel fjärrstyrda eller autonoma fordon. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094