23948sdkhjf

Så vill Transportstyrelsen kompensera gasbilägare

Kontrollbesiktning av en gasbil kostar betydligt mer än för en vanlig fossilbil. Nu finns ett färdigt förslag på hur gasbilägare ska kompenseras för denna merkostnad.

I samband med besiktning av en gasbil måste gasbränslesystemet kontrolleras. Bilägaren kan välja att göra denna kontroll på en verkstad och sedan få ett intyg på detta. Men en kontroll av gasbränslesystemet och ett intyg på detta kan kosta från cirka 800 till uppåt 3000 kronor.

Transportstyrelsen föreslår nu att de gasbilsägare som faktiskt haft ökade kostnader i samband med besiktningen ska kompenseras. Detta ska enligt förslaget ske genom att bilägaren själv får ansöka om ersättningen.

Idén med kostnadskompensationen är att gasbilsägaren ska kunna få ersättning för kontrollen av gastanken inför den första besiktningen och därefter varje gång bilägaren behöver ett nytt intyg inför besiktning, säger Josefin Hallenberg, utredare på Transportstyrelsen.

Kostnadskompensationen uppgå i Transportstyrelsens förslag till maximalt 1900 kronor per ansökan. Statens utgifter för detta bedöms bli 10,5 miljoner 2022 och därefter 22 miljoner per år. Därtill tillkommer administrativa kostnader.

Transportstyrelsen föreslår att Naturvårdsverket ska hantera ansökningar om kompensation. Detta eftersom Naturvårdsverket redan i dag administrerar flera stöd med miljö- och klimatfokus.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.103