23948sdkhjf

”Dieselfusk” – Opel bötar 650 miljoner kronor

Opel har accepterat att betala en böter på 650 miljoner kronor då de sålt dieselbilar med högre utsläpp än vad de rapporterat till tyska transportmyndigheter, enligt Automotive News Europe.

Det är Åklagarmyndigheten i Frankfurt, Tyskland, som utdömt böterna efter en undersökning av utsläppen från märkets dieselmodeller, kontra vad som rapporterats in till Kraftfahrt-Bundesamt (KBA).

Opel ska ha meddelat att myndigheten avslutat en utredning mot dem i Februari för brott mot dokumentationskraven vid godkännandet av dieselmodeller. Bilproducenten menar att det inte ska finnas någon anklagelse om att de handlat i uppsåt eller begått något brott.

Opel erkände 2016 att de hade en programvara installerade i minivanen Zafira som stängde av avgasbehandlingssystem under vissa hastigheter för att skydda motorn, men menade samtidigt att mjukvaran var laglig.

År 2018 införde KBA ett obligatoriskt återkallande av Opel -modeller som hade avgivit betydligt högre halter av föroreningar på vägen. Opel svarade med modifierad programvara.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078