23948sdkhjf

Ökning av katalysatorstölder – tar 30 sekunder

Det tar ungefär 30 sekunder att stjäla en katalysator. Och det enkla bytet med sina värdefulla ädelmetaller plockas nästan som fallfrukt om hösten från bilar runt om i landet.

Mellan 1 januari i och den 30 september i år stals 5 870 katalysatorer i Sverige. Det är alltså en ökning med 248 procent jämfört med samma period 2020. Då stals ”endast” 1 686” katalysatorer. Det visar den senaste statistiken från Larmtjänst.

Som befarat har stölderna ökat efter sommaren. Vi kunde se en ökning redan i augusti månad och sannolikt väntar en dyster utveckling av stölder av dessa komponenter fram till årsskiftet, säger utredare Fredrik Lindstedt på Larmtjänst, i ett pressmeddelande.

Polisen beskriver tillvägagångssättet vid en katalysatorstöld som både snabbt och smidigt. Via videomaterial från tidigare brott tog det endast 30 sekunder för tre personer att stjäla en katalysator från en bil.

I det nämnda fallet agerade en person förare och väntade i flyktbilen medan de två andra genomförde stölden. Den ena personen hissade upp vad som snart skulle bli den drabbade bilen med en domkraft så att den andra snabbt kunde komma under bilen och rycka loss bildelen. Bilen hissades snabbt ner med domkraften och de två andra gärningspersonerna satte sig i flyktbilen och de körde iväg.

Kanske inte helt förvånande, men mest drabbat är polisregion Stockholm där hela 2 340 av årets stölder begicks. Näst drabbat är polisregion Syd med 1 404 katalysatorstölder.

Vi ser att stölderna sker i syfte att komma åt de ädelmetaller som finns i katalysatorerna. Mycket har tidigare pekat på att stölderna främst har utförts av internationella stöldligor men nu kan vi se, efter vissa gripanden som polisen gjort, att utförarna varken behöver tillhöra ett nätverk eller vara medborgare i andra länder, säger Fredrik Lindstedt.

Det är tyvärr inte bara katalysatorer som plockas från våra bilar. Även stölder av strålkastare, radio/navigationssystem och airbags har ökat under året. Mellan den 1 januari och 30 september registrerades 1 519 stölder av strålkastare, radio/navigationssystem och airbags jämfört med 1 443 under samma period 2020. Alltså en ökning med fem procent.

För att undvika stöld tänk på följande:

1. Parkera din bil i ett garage eller i en upplyst och öppen miljö.

2. Märk utsatta komponenter med märk-DNA och tydliggör detta på bilen. Detta kan ha en avskräckande effekt.

3. Använd larmsystem.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.157