23948sdkhjf

Äldre Audi e-tron får ny räckvidd

Audi välkomnar ägare till Audi e-tron till verkstäder för uppdatering av räckvidden. Hela 20 kilometer mer ska mjukvaruuppdateringen ge.

Det är inte alltid det lönar sig att vara först på bollen. I alla fall inte för elbilsköpare. Nu får även de första köparna av Audi e-tron 55 quattro samma mjukvara som som de senare modellerna fått, meddelar Audi. Uppdateringen ökar räckvidden genom att minska de elektriska förlusterna i elmotorn och optimera temperaturregleringen.

Förbättringen ger upp till två mils ökad räckvidd under verkliga körförhållanden, och motsvarar en ökning på ca fem procent. Uppdateringen gör bland annat att en större andel av 95 kWh-batteriet kan användas, vilket ökar nettokapaciteten till 86 kWh och därmed räckvidden. Mjukvaruuppdateringen kan nu installeras i alla Audi e-tron 55 quattro som byggdes mellan september 2018 (modellår 2019) och slutet av november 2019 (modellår 2020). Det görs kostnadsfritt hos Audis servicepartners.

Utöver att öka batterikapaciteten optimerar den nya mjukvaran även styrningen av den främre elmotorn. Vid normal körning står den bakre motorn för framdrivningen. För att öka verkningsgraden är den främre elmotorn nu nästan helt frånkopplad och strömlös. Båda motorerna används därför enbart vid behov av mer kraft. Det gör det möjligt att i ännu högre grad dra nytta av fördelarna med den asynkrona motorn som kan löpa med strömlöst utan elektriska släpförluster.

Uppdateringen förbättrar även kylningen. Det högflexibla temperaturreglersystemet som består av fyra separata kretsar, reglerar temperaturen på högvoltskomponenterna ännu mer effektivt. Genom att modifiera styrsystemet kunde volymerna i kylkretsen minskas och därmed sänka energiförbrukningen. Kylsystemet är själva grunden för att kunna ge snabb DC-laddning, lång livslängd hos batterierna och reproducerbar prestanda även under hög belastning.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.093