23948sdkhjf

HISTORIA: När mackarna också var mekaniska verkstäder

I bilarnas barndom under de första decennierna på 1900-talet var drivmedelsstationen – eller bensinmacken som det hette då – ofta en mångsysslande verksamhet.

En av alla dessa bensinmackar var W.K Hallbergs Bilreparationsverkstad i byn Mörtfors, invid ån Marströmmen mellan sjöarna Kappemålagöl och Maren vid sidan om E22 mellan Västervik och Oskarshamn. Verksamheten startades av Werner Hallberg (född 1892) kring 1914-1915 då han återvände hem igen efter jobb i mekanisk verkstad på annan ort.

Werner började med en cykelverkstad i mindre lokaler. Verksamheten växte och utvecklades och 1932 revs den gamla lokalen och ett nytt vitputsat hus i två våningar uppfördes, inrymmandes verkstad, kontor och privatbostad.

Verktyg och verktygsmaskiner inköptes också och nu kunde W.K Hallbergs Bilreparationsverkstad utföra allt från svetsning, svarvning och lackering till radio-, bil- och cykelreparationer – och även försäljning av bensin, under varumärket Shell. Man tillverkade också gengasaggregat under namnet ”Hallbergs Special”.

W.K Hallbergs Bilreparationsverkstad hade tre anställda. Cykelverkstaden var i början inrymd i husets ovanvåning. Nu har det inte sålts bensin hos W.K Hallbergs Bilreparationsverkstad i Mörtfors på omkring 50 år och 2004 köpte Kalmarbon Erik Ciardi huset.

– Jag var tvungen att stadga upp balkongen när den renoverades förra året. Det var en ensam stålstolpe som höll upp hela klabbet. Eftersom det är en hel del trafik precis vid pumpen så blev det en ö för säkerhets skull, berättar Erik.

Han har precis avslutat en renovering av husets fasad och fönster och dörrar och berättar att nedervåningen numera inrymmer ett antikvariat och att verkstadsdelen i stort sett är intakt sedan huset byggdes. Under renoveringen hittade Erik en väldigt speciell papperslapp:

– Kron-bensinlappen hittade jag bakom putsen. Kron-bensin var visst något som man handlade med på 1920-talet. Om jag förstått det hela rätt så var det innan Shell fanns som mack.

Mörtfors är sedan länge en sömnig och sommaridyllisk avkrok, men kunde en gång i tiden ha blivit en trafikknutpunkt, berättar Erik:

– Det fanns planer på en kustjärnväg med station i bland annat Mörtfors, men det gick i stöpet.

Tack till Eric Ciardi som bidragit med fakta, tidningsklipp och bilder.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.172