23948sdkhjf

Därför avråder M Sverige från köp av VW:s eldrivna ID-modeller

Det finns villkor i nybilsgarantin hos Volkswagens elbilar av ID-modell som blir svåra att uppfylla för de flesta bilägare. Därför avråder konsumentorganisationen M Sverige från köp av en VW ID.

Enligt instruktionsboken till Volkswagens eldrivna ID-modeller (ID.3 och ID.4), där det anges hur bilen ska tas om hand för att garantierna ska gälla, får bilen nämligen inte lämnas parkerad i mer än 24 timmar om temperaturen är under minus 30 grader Celsius.

LÄS KOMMENTAR FRÅN VW: "Det är inget garantivillkor"

Det är villkor som inte är möjliga för konsumenten att uppfylla. När vi går igenom beställningsprocessen på Volkswagens hemsida saknas information om det här förbehållet. Enligt marknadsföringslagen ska köparen få tydlig information om garantins innehåll och begränsningar inför köpet. Vår uppfattning är att Volkswagen inte lever upp till det kravet, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på Riksförbundet M Sverige.

En Volkswagen ID kan dessutom anses vara felaktig, menar Carl-Erik Stjernvall, eftersom säljaren enligt konsumentköplagen ska upplysa köparen om produktegenskaper som avviker från vad som normalt går att anta. Någon sådan upplysning för en VW ID-köpare alltså inte, enligt M Sverige.

För Volkswagen finns det flera sätt att åtgärda problemet, anser M Sverige. ”Man kan sluta sälja bilarna i Sverige eller uppdatera dem på teknisk väg för att klara de förhållanden som råder på marknaden. Det går också att marknadsföra bilarna för ett avvikande ändamål. Det enklaste vore att ta bort villkoret men det ställer förstås krav på att de eventuella tekniska brister som innebär att bilen kan gå sönder av sträng kyla kan avhjälpas”, skriver organisationen i ett pressmeddelande.

Vi avråder från att köpa en bil med villkor om underhåll som inte är möjliga att leva upp till. Bilägare som redan idag känner sig missnöjda med villkoret ska reklamera varan, och begära att felet avhjälps.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093