23948sdkhjf

Nybilsregistrering – Återhämtad fordonsmarknad fortfarande svag

Bil Sweden har sammanfattat året 2021 och det är mestadels positiva nyheter för fordonsmarknaden jämfört med 2020. En viss återhämtning men framför allt en rekordökning av antalet laddbara fordon.

När Bil Sweden sammanfattar 2021 beskriver de stora förändringar på fordonsmarknaden som till största delarna bestod av en stark återhämtning i ekonomin under första halvan av året som bidrog till att antalet nyregistreringar ökade kraftigt. Samtidigt drogs tillverkarna med störningar i form av komponentbrister som bromsade in uppgången under andra halvåret.

Flera styrmedelsförändringar ägde rum under det första halvåret 2021. Den temporära nedsättningen av förmånsvärdet för elbilar avskaffades den 1 januari samtidigt som bonusen för laddhybrider sänktes och malusen höjdes. Den 1 juli höjdes förmånsskatten för bilförmån. Dessa förändringar har bidragit till en ryckig marknad och den största negativa påverkan har företagsmarknaden stått för där registreringsandelen minskade under det andra halvåret.

Men eftersom jämförelseåret 2020 var starkt påverkat av coronapandemin kan det vara lämpligare att titta på 2019, som var ett mer normalt år, och då var nyregistreringarna betydligt lägre för både personbilar och lätta lastbilar.

– Nyregistreringarna av personbilar uppgick enligt preliminära siffror till 300 983 under 2021, en ökning med drygt tre procent jämfört med 2020. Samtidigt ligger antalet nära 16 procent under 2019 års nivå, säger Mattias Bergman, vd för Bil Sweden i ett pressmeddelande.

Bergman noterar också att 2021 blev ett år av återhämtning för lätta lastbilar, på högst 3,5 ton, som ökade med 17 procent till 36 236. Registreringarna av tunga lastbilar över 16 ton ökade med ca sju procent och slutade på 5 303 fordon. Enda fordonstypen som minskade var bussarna där 728 registreringar motsvarade en nedgång med 57 procent.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.096