23948sdkhjf

Mercedes Vision EQXX kör 100 mil på en laddning

En ny konceptbil från Mercedes visar att företaget menar allvar med att de vill vara världsledande i utveckling av elbilar. Konceptbilen Vision EQXX ska klara över 100 mil på en laddning och förbrukar bara 1 kWh per mil.

Det är bara ett och ett halvt år sedan vi började arbetet med projektet som nu resulterat i den mest energieffektiva bil vi någonsin byggt. Vision EQXX är avancerad på väldigt många sätt och den har ett batteri som är så kompakt att det till och med skulle få plats i en småbil, säger Ola Källenius, vd för Mercedes-Benz i ett pressmeddelande.

Med Vision EQXX har Mercedes designers och ingenjörer försökt att hushålla med alla resurser och 3D-printat många detaljer.

Drivlinan är unik och på 900 volt som utvecklats av Mercedes F1-avdelning. Drivlinan på 150 kW har en energieffektivitet på 95 procent från batteri till hjul (jämfört med cirka 30 procent för de mest effektiva förbränningsmotorerna i dag). Batteripaketet är helt nytt och har en energitäthet på nästan 0,4 kWh per liter vilket gör att det 100 kWh stora batteriet ryms i en bil som har ett axelavstånd som bara är en decimeter längre än en A-klass. Batteriet har lika mycket energi som det i EQS men är hälften så stort och väger 30 procent mindre.

Luftmotståndet är bara 0,17 Cd.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094