23948sdkhjf

Racing-veteran och Volvo-trimmare död

Han var en välkänd figur Volvo-kretsar och en välmeriterad racingförare. Den 8 januari avled Jan Ellemann Jakobsen efter en längre tids sjukdom.

Jan Ellemann-Jakobsen bodde i Partille strax utanför Göteborg där han också växte upp.

Jan Ellemann-Jakobsens pappa – Niels-Peter Ellemann-Jakobsen – som var bördig från Danmark startade verksamheten i Partille i början av 1950-talet och blev berömd för sin skicklighet med trimning av främst Volvomotorer.

Efter Niels död 1992 tog Jan över verksamheten. Han var även ett känt namn som skicklig trimmare med Volvo som specialitet. Men Jan hade också mångårig erfarenhet av racing. Bland Jans framgångar på tävlingsbanorna är totalsegrar i SSK-seriens Castrol Cup för hårdtrimmade standardvagnar 1977 och 1978. Jan tävlade också i Rally, rallycross och backe.

– Jag växte själv upp i Partille och blev i unga år bekant med familjen Ellemann-Jakobsen och den berömda trimningsfirman som stod i centrum för alla motorintresserade. Jan blev själv från unga år upplärd av fadern om motortrimning där fadern sedan många år var en föregångare och känd långt utanför Sveriges gränser. Han var bland andra god vän med trimningskolkegan Carlo Abarth. Jan och hans far hade också goda kontakter med Volvofabriken, berättar vännen Michael Hoffstedt.

Jan Ellemann-Jakobsen blev 67 år.

Fakta och bilder: Michael Hoffstedt

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094