23948sdkhjf

Därför har glykol och spolarvätska blivit dyrare

Den pågående pandemin har både direkt och indirekt, genom bland annat höjda priser på vissa insatsvaror, påverkat priset på glykol och spolarvätska. Det rapporterar man hos leverantören Midland som har bland annat har glykol i sitt produktsortiment.

Den nu pågående pandemin har medfört att stora mängder etanol på marknaden styrts om för produktion av desinfektionsmedel. Dessutom har priserna på både socker och naturgas – båda viktiga insatsvaror vid tillverkningen av etanol – stigit den sista tiden.

Detta tillsammans har bidragit till att driva upp priserna på glykol och spolarvätska, vilka båda innehåller etanol. Det rapporterar Jonas Udd, säljare och vd på Midland.

– Det är flera tillverkare som höjt priserna nu vid årsskiftet, påpekar Jonas Udd.

Dessutom har reduktionsplikten – den lagstadgade inblandningen av förnybara bränslen i bensin och diesel – höjts vid årsskiftet. Detta innebär att inblandningen av etanol i bensin höjts kraftigt, vilket i sin tur ökat efterfrågan på etanol.

Priserna på kylarglykol har dessutom drivits upp av att en råvara som används för att producera rostskyddsinhibitorerna i glykolen.

Så här mycket har Midland höjt sina verkstadsnetto-priser:

Spolarvätska:
1,22 kr/l (5,4%). Rekommenderat utpris justeras med +3,68 till totalt 40,48 kr/l

Glykol:
2,15 kr/l (4,5%). Rekommenderat utpris justeras med +15,46 till totalt 167,86 kr/l

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109