23948sdkhjf

Stort intresse för personliga skyltar

Det finns nu 23 869 personliga registreringsskyltar i Sverige. Det är den högsta siffran hittills. Under 2021 beviljade Transportstyrelsen 3 510 ansökningar om personlig registreringsskylt.

Det stora intresset för personliga registreringsskyltar fortsätter att hålla i sig och 2020 och 2021 har flest personliga skyltlicenser beviljats hittills. Totalt finns i dag 23 869 personliga skyltar och 18 195 av dem används för närvarande på ett fordon i trafiken.

– Det är personnamn som är den vanligaste teckenkombinationen när man ansöker om personliga skyltar. Vanligt är också namn eller beteckningar på olika bilmodeller, men där sätter ofta bilmärkesinnehavaren stopp då det krävs godkännande från dem, säger Daniel Augustini, tillförordnad sektionschef på Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

En personlig skylt kostar idag 6 200 kronor och rätten gäller i tio år. En förlängning är möjlig ytterligare fem eller tio år mot ny avgift. Två till sju tecken är tillåtna och kombinationen får inte kunna misstas för ett vanligt registreringsnummer eller vara sådan att den kan medföra olägenhet eller väcka anstöt. För varumärkesnamn krävs godkännande av den som har rätten till det.

Under 2021 avslogs 211 ansökningar vilket är en fördubbling jämfört med 2019.

– Känslan är väl att folk testar oss i högre utsträckning och att vi får ta emot många ansökningar som inte alltid känns helt seriösa, säger Augustini.

Transportstyrelsen tar 600 kronor i administrationsavgift, resterande del går in till Skyltfonden som två gånger om året betalar ut medel ur fonden till olika projekt som kan höja trafiksäkerheten inom vägtrafiken. Under de senaste 10 åren har Trafikverket betalat ut över 90 miljoner kronor från fonden.

– Den som väljer att skaffa en personlig registreringsskylt får inte bara ett personligt utseende i trafiken. Man är också med och bidrar till ökad trafiksäkerhet, säger Augustini.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.115