23948sdkhjf

SFVF kräver pandemistöd: "Ilskan formligen kokar där ute”

Allt fler verkstäder hör av sig till branschorganisationen om att deras pengar börjar ta slut, säger Sveriges Fordonsverkstäders Förenings vd Claes Åström, som nu kräver statliga stödpengar.

Fordonsverkstäder är med många eldrivna maskiner och verktyg energiintensiva verksamheter och på SFVF har man kontaktats av många företag som drabbats av skyhöga elräkningar – däribland ett företag i Uppland som gick från en normal energikostnad på cirka 40000 kronor i månaden till 150000 kronor på en månad nyligen, samt en verkstad i Halland vars energikostnad härom månaden mer än fördubblades, från normala cirka 20000 kronor i månaden till 52000 kronor för en månad.

– Företagen står helt utan hjälp. De företag som är mitt i en omställning till mer miljövänlig energi får nu använda pengarna till att betala elräkningen istället för att installera solpaneler eller byta ut företagets dieselbilar till elbilar. Ilskan formligen kokar där ute, säger SFVF:s vd Claes Åström.

Det är många andra branscher där man kan föra över prisökningar på kunderna, men den möjligheten finns i praktiken inte för fordonsverkstäderna, menar Claes Åström:

– Vi som underleverantörer är beroende av de priser som förhandlas med till exempel försäkringsbolagen. Att driva företag kräver planering av kostnader och intäkter.

– SFVF kräver därför att politikerna tänker om, tänker rätt och ger fordonsverkstäderna den hjälp som de behöver för att klara den politiska berg- och dalbana som företagen tvingas åka, avslutar Claes Åström.

Antalet konkurser i branschen ökade något under 2021, enligt siffror från Statistiska Centralbyrån som SFVF presenterat. Under förra året gick totalt 267 bilåterförsäljare och fordonsverkstäder i konkurs, vilket var 29 fler än under 2020. De flesta av konkurserna inträffade under juni och november.

Samtidigt visar SCB:s statistik att antalet konkurser i branschen var högre under 2019 jämfört med 2021.

Motormagasinet i Danmark föreslår pandemistöd till lackverkstäder

På vår systertidning, Motormagasinet i Danmark, vädjar chefredaktören Flemming Haslund till danska staten att inrätta ett pandemistöd till landets lackverkstäder.

Fem procent av billackerarna har redan tvingats säga upp anställda. 27 procent av billackerarna har fått se överskott i verksamheten bytas mot underskott och 68 procent av billackerarna vittnar om att deras överskott har rasat”, skriver Flemming Haslund i sin ledare den 20 januari om läget för Danmarks lackverkstäder under 2021.

Den huvudsakliga orsaken till de ökade energikostnaderna för de danska lackverkstäderna just nu är enligt Flemming Haslund de radikalt höjda priserna på naturgas, som i Danmark är en viktig råvara vid elproduktionen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094