23948sdkhjf

Göteborg vinner kampen – får den nya batterifabriken

Batterifabriken för 30 miljarder som ska byggas av Volvo Cars och Northvolt hamnar i Göteborg. Fabriken ska stå klar 2026.

För Göteborg blev dagens besked Jackpot. Den nya fabriken skapar närmare 3 000 nya jobb och Göteborg blir ett europeiskt bilcentrum.

Det är redan klart sedan tidigare att Göteborg får det forskningscentrum för batterier som Northvolt och Volvo Cars ska bygga nu får man även även själva batterifabriken, vilket är enormt positivt för Volvo Cars vars mål är att bara tillverka elektriska bilar från och med 2030.

Vårt batterisamarbete med Northvolt är helt avgörande för våra strategiska ambitioner inom elektrifiering. Vi ska bli ledande i premiumsegmentet för elektriska bilar”, säger Volvo Cars vd Håkan Samuelsson i ett pressmeddelande.

Flera aktörer i Göteborg har arbetat stenhårt med frågan sedan i somras. Staden har hittat en tomt alldeles intill bilfabriken på Torslanda och detaljplanen har fått ett snabbspår.

– Det är otroligt glädjande att Northvolt och Volvo Cars väljer att placera sina framtidssatsningar i Göteborg. Vi välkomnar det här beskedet, fantastiskt, säger Axel Josefson, kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.

De negativa rösterna har bland annat riktats mot tillgången på el då en batterifabrik är en stor kraftslukare. Enligt Göteborg stad ska detta inte vara något problem och man anser sig ha en lösning på både eltillgången, dagvattentillgången och problemen med miljögiftet PFAS på industritomten.

Flera kommuner har slagits om att få batterifabriken. Förutom Göteborg har det varit Sundsvall/Timrå, Gävle, Norrköping, Skövde och en utländsk stad.

Fabriken ägs av Northvolt och Volvo genom ett samriskföretag. Fabriken ska stå klar 2026, ska bara producera batterier till Volvos och Polestars helelektriska bilar och när den är klar kommer fabriken att ge 50 GWh.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.109