23948sdkhjf

Danska billackerare får ekonomisk hjälp

Efter en dialog med den danska branschorganisationen Autobranchen Danmark är nu försäkringsbolagen Gjensidige och If Forsikring redo att ge ett tillfälligt energibidrag.

Det är skadebranschen, men framförallt billackerarna, som har drabbats hårt av de höga energipriserna. Flera har fått säga upp personal och en majoritet har fått se vinster förvandlas till underskott.

Men nu är som sagt ekonomisk hjälp på väg, efter att två försäkringsbolag fastställt att de är redo att godkänna ett tillfälligt energibidrag som ska gå till billackerarna.

– Det är oerhört positivt att Gjensidige och If Forsikring går i täten på det här sättet och tar ansvar för att hjälpa de hårt drabbade billackarna ekonomiskt. Jag hoppas att de ska inspirera resten av försäkringsbranschen att följa efter, säger Gitte Seeberg, vd för Autobranchen Danmark.

När konsekvenserna av de höga energipriserna stod klara i slutet av förra året kontaktade Autobranchen inledningsvis branschorganisation Forsikring & Pension, för att säkerställa ersättning till billackarna, men fick avslag.

Sedan dess har Autobranchen haft en direkt dialog med en rad av de mest inflytelserika försäkringsbolagen och den dialogen kommer att fortsätta så länge försäkringsbolagen önskar det.

– Vi är så klart glada över detta första genombrott när det gäller att se till att billackerare inte drabbas så hårt ekonomiskt att de får svårt att ta sig upp igen när energipriserna förhoppningsvis stabiliserats. Men vi fortsätter att sätta press på resten av försäkringsbranschen, för det borde vara självklart för alla att billackerarna ska ha täckt de utgifter de har genom att lyfta ett uppdrag för försäkringsbolagen, säger Gitte Seeberg.

I slutet av januari skrev Danska Motormagasinets redaktör Flemming Haslund om den ekonomiska situationen för lackverkstäder, och uppmärksammade vikten av att staten nu går in och hjälper billackeringsbranschen på liknande sätt som andra branscher.

I slutet av januari hade fem procent av alla danska billackerare behövt sparka anställda. 27 procent hade sett vinster förvandlas till underskott och 68 procent av tyckte att vinsten hade sjunkit. Den helt avgörande orsaken anses vara de höga naturgaspriserna som drabbar denna del av bilindustrin särskilt hårt, eftersom naturgas används för att värma upp sprutboxarna.

Men naturgaspriset är bara en del av den övergripande omedelbara energikrisen som också har lett till att elpriset har stigit, skriver Haslund. Han uttrycker att problemet berorpå covid 19-pandemin och att det därför finns en tydlig parallell till andra branscher som också påverkats ekonomiskt av covid-19.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.141