23948sdkhjf

Nu sprids den gotländska elvägen över världen

Den elväg som för närvarande testas på Gotland har visat världen den trådlösa laddteknikens stora potential. Flera länder följer efter och nu kommer tekniken till USA.

Projektet Smartroad Gotland finansieras av Trafikverket och har som syfte att sprida kunskap och erfarenhet. Projektet i Visby har följts av fler runtom i världen, först ett i centrala Tel Aviv, därefter två projekt i Tyskland. I höstas tillkom en testbana i nordöstra Italien. Detta enligt ett pressmeddelande.

Flera fordonstillverkare deltar i projekten. Till exempel rullar en Higer-buss och Eforce lastbil på Gotland. Volkswagen är med i det tyska projektet och Stellantis medverkar i Italien med en IVECO-buss och en FIAT personbil.

Nu har även USA bestämt sig för att satsa på elväg med trådlös laddning. Förra året skedde en förändring av den federala väglagen som uppmuntrar stater att installera trådlös elväg på federala vägar. Guvernören i Michigan offentliggjorde nyligen att de kommer att bygga USAs första trådlösa elväg i Detroit, med samma teknik som demonstrerats på Gotland.

Jan Pettersson som är programchef för elektrifiering på Trafikverket ser väldigt positivt på utvecklingen.

Syftet med elvägsprojekten är just att skapa kunskap och att utvärdera teknikens potential. När vi nu ser att många länder följer efter så visar det att projektet skapat den nytta vi ville åstadkomma. Sverige ligger långt framme och det är roligt att vi kan få visa vägen i klimatarbetet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Han blir ordförande för Bildelsgrossisterna
Besikta satsar i glesbygden
Autocirc tar över en av Finlands största bildemonteringar
Begagnade elbilars pris ner 22 procent på 2 månader
Scania lanserar ny serviceplan
Nytt rekord för elbilar i november
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
RT-Forum
Transportnet

Sänd till en kollega

0.109