23948sdkhjf

Rekordsiffror för Volvo Cars när årsrapporten presenteras

Resultatet från helåret 2021 blev mycket bättre än det sista kvartalet. Nu får de anställda få en extra månadslön.

Volvo Cars har presenterat sitt första bokslut sedan höstens börsnoteringen. Det blir även företagets sista under nuvarande Volvochefen Håkan Samuelsson.

2021 blev ett rekordår för bolaget sett till omsättning och lönsamhet. Detta trots att både intäkterna och vinsten sjönk under fjärde kvartalet jämfört med samma period året innan. Rörelsevinsten blev 3,7 miljarder vilket är lägre än förväntat och försäljningen sjönk med 20 procent.

Sett till helåret ligger både omsättningen och lönsamheten som sagt på den högsta nivån någonsin. Omsättningen låg på 282 miljarder och vinsten på 20,3 miljarder. Mer än dubbelt så mycket om vi jämför med 2020 som landade på 8,8 miljarder kronor.

Det är framför allt komponentbristen som har och fortsätter ställa till allvarliga problem i produktionen. Att Volvo Cars kunnat presentera ett gott resultat trots allt ser vd:n som positivt.

– Trots en ihållande komponentbrist inom bilindustrin, så ökade vi vår globala marknads andel och levererade företagets hösta omsättning och lönsamhet någonsin, säger Håkan Samuelsson, vd och koncernchef på Volvo Cars, i ett pressmeddelande.

I ett uttalande till TT säger företagets finanschef Björn Annwall att de anställda ska få en extra månadslön i bonus. Det blir dock ingen utdelning till aktieägarna. Pengarna behövs för att ställa om Volvo Cars till att bara tillverka rena elbilar till 2030.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
När racebilen blir elektrisk
Sista superbilen har rullat ut från fabriken
Volvo ohotad etta i undersökning
Anders Hedin: ”Med detta förvärv tar vi första steget in på Europas näst största bilmarknad”
Revisionsbyrå sökte verkstad i konkurs
Audi drog litervis olja – Verkstaden: det är normalt
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
RT-Forum
Transportnet

Sänd till en kollega

0.126