23948sdkhjf

Så länge gäller emissionsgarantin

Att utan kostnad för bilägaren åtgärda ett felande adblue-system på en bil med en bra bit över 8000 mil på mätaren är ren goodwill från verkstadens sida – inte ett garantiåtagande.

Efter att vi i Motormagasinet nummer 3 berättade om en Audi-ägare som fått ett dyrt fel på bilens adblue-system åtgärdat utan kostnad av sin Audi-auktoriserade verkstad har flera hört av sig till oss och menat att felet ska åtgärdas inom ramen för emissionsgarantin.

Emissionsgarantin gäller i 5 år eller upp till 8000 mil efter bilens tillverkningsdatum, det bekräftar båda branschorganisationerna Motorbranschens Riksförbund (MRF) och Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF). Detta framgår också av Avgasreningslagen (2011:318).

SFVF:s ordförande Bo Ericsson pekar på ett tänkbart, men väl litet, undantag som man till bilägarens fördel kan göra från emissionsgarantin:

– Om man tänker sig att en bilägare som fått ett fel på adblue-systemet lämnar in bilen och den har med några få mils marginal passerat 8000 mil – säg 5-10 mil – då skulle jag säga att bilägaren har fog för att hävda att felet börjat innan bilen passerade 8000 mil på mätaren, förklarar Bo Ericsson.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.063