23948sdkhjf

Så länge gäller emissionsgarantin

Att utan kostnad för bilägaren åtgärda ett felande adblue-system på en bil med en bra bit över 8000 mil på mätaren är ren goodwill från verkstadens sida – inte ett garantiåtagande.

Efter att vi i Motormagasinet nummer 3 berättade om en Audi-ägare som fått ett dyrt fel på bilens adblue-system åtgärdat utan kostnad av sin Audi-auktoriserade verkstad har flera hört av sig till oss och menat att felet ska åtgärdas inom ramen för emissionsgarantin.

Emissionsgarantin gäller i 5 år eller upp till 8000 mil efter bilens tillverkningsdatum, det bekräftar båda branschorganisationerna Motorbranschens Riksförbund (MRF) och Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF). Detta framgår också av Avgasreningslagen (2011:318).

SFVF:s ordförande Bo Ericsson pekar på ett tänkbart, men väl litet, undantag som man till bilägarens fördel kan göra från emissionsgarantin:

– Om man tänker sig att en bilägare som fått ett fel på adblue-systemet lämnar in bilen och den har med några få mils marginal passerat 8000 mil – säg 5-10 mil – då skulle jag säga att bilägaren har fog för att hävda att felet börjat innan bilen passerade 8000 mil på mätaren, förklarar Bo Ericsson.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
När racebilen blir elektrisk
Sista superbilen har rullat ut från fabriken
Volvo ohotad etta i undersökning
Anders Hedin: ”Med detta förvärv tar vi första steget in på Europas näst största bilmarknad”
Revisionsbyrå sökte verkstad i konkurs
Audi drog litervis olja – Verkstaden: det är normalt
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
RT-Forum
Transportnet

Sänd till en kollega

0.094