23948sdkhjf

Var sjätte buss har fel på bromssystemet

Bilprovningen besiktigade runt 4 800 tunga bussar under 2021 varav 33 procent av dem fick anmärkningar. Hela 23,7 procent av dem hade fel som krävde efterkontroll. Fel som kan äventyra passagerarnas säkerhet som fel på bromssystem (14,9 procent) eller brandskyddskontroll (11,1 procent, på till exempel nödutgångar och brandsläckare samt oljeläckage).

– Goda utrymningsmöjligheter vid en eventuell brand kanske man inte tänker på, men det är viktigt att brandsläckare finns och att nödutgångar är tydligt utmärkta, framför allt med tanke på passagerarnas säkerhet men också för att spara de stora kostnader som en bussbrand innebär, säger Per-Anders Blommefors som är besiktningsansvarig på Bilprovningen i ett pressmeddelande.

Bland tunga bussar med en totalvikt om 3 500 – 9 999 kg fick fyra av tio (43,3 procent) anmärkningar och tre av tio (32,2 procent) hade brister med krav på ombesiktning. Bilprovningen kontrollerade närmare 900 stycken under året.

Antalet kontrollerade tunga bussar med en totalvikt om 10 000 kg eller mer var betydligt fler, närmare 3 900. Bland dessa hade tre av tio (30,9 procent) anmärkningar och var femte (21,8 procent) fel med krav på efterkontroll.

– Regelbundna kontroller är vårt viktigaste bidrag till säkra fordon och allas trygghet i trafiken, säger Per-Anders Blommefors.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Han blir ordförande för Bildelsgrossisterna
Autocirc tar över en av Finlands största bildemonteringar
Begagnade elbilars pris ner 22 procent på 2 månader
Scania lanserar ny serviceplan
Nytt rekord för elbilar i november
Nya regler för cruising och studentflak
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
RT-Forum
Transportnet

Sänd till en kollega

0.125