23948sdkhjf

"Vissa anser ännu att bilbranschen inte är för kvinnor"

En traditionellt mansdominerad bransch kan kännas utmanande för kvinnor. Emma och Moa arbetar som inköpare på Kamux i Malmö och Stockholm och är några av kvinnorna som gör succé i branschen. Nu hoppas de att fler tjejer ska våga ta plats.

Kamux genomförde 2020 en undersökning som visade att kvinnor i branschen har större trovärdighet än sina manliga kollegor. Trots det vittnar kvinnorna om att de ännu möter kunder där de får kämpa för att visa att de är kunniga.

– Vissa personer anser ännu att bilbranschen inte är för kvinnor. Då får man kämpa lite mer med att få sin poäng framförd och respekterad. Jag upplever ibland att vissa män försöker testa mig och sätta mig på plats, trots att jag alltid haft ett intresse för bilar och arbetar med detta. Då brukar jag dra till med lite extra svåra ord tillbaka för att visa att jag visst kan, säger Moa.

Emma började som säljare på Kamux men visade sig ha en stor talang för inköp, något som hon nu fokuserar helt på. Som en av de första kvinnliga inköparna på Kamux vittnar hon om hur branschen, trots viss diskriminering, är på väg åt rätt håll. Även Moa menar att de flesta skeptiker går att motbevisa och att fler tjejer tillkommer ständigt.

– När jag började på Kamux för ungefär ett år sedan var jag en av de första tjejerna där. Men sedan dess har det tillkommit fler tjejer och fler är på väg in. Det är jätteroligt att arbeta med detta och vill man så kan man. Det är bara att motbevisa de som anser att tjejer inte har någonting med bilar att göra, säger Emma.

Bilintresset har funnits länge hos Emma och Moa vilket gjorde att de började arbeta med bilar. De beskriver bilbranschen som otroligt rolig och berättar hur givande det är att få tala med kunder och kollegor som många har ett gemensamt genuint intresse för bilar.

– Bilbranschen står aldrig still. Du lär dig alltid någonting nytt och det kommer ständigt nya bilar och uppdateringar. Jag trivs jättebra med jobbet och tycker det är superroligt, säger Emma.

I linje med Kamux undersökning från 2020 vittnar både Emma och Moa om att en av fördelarna som kvinna i branschen är att vissa kunder hävdar att de känner större förtroende för dem. Det finns många kunder som reagerar positivt när de kommer i kontakt med kvinnor och uttrycker att de uppskattar att branschen är på väg att bli mer jämställd.

– Man är medveten om att det är en mansdominerad bransch när man börjar arbeta. Eftersom jag alltid umgåtts med bilintresserade personer har jag stött på män som tror att de kan mer än mig som kvinna många gånger. Jag blev dock positivt överraskad när jag började arbeta med detta. Till alla tjejer, särskilt de med bilintresse, vill jag säga våga söka er till bilbranschen! Jag tror många är nojiga eftersom det är mansdominerat och man tror att man inte ska passa in men så är absolut inte fallet. Vi behöver fler tankar och synsätt. Det behövs fler tjejer för att förändra branschen, säger Moa.

Vem litar du mest på, män eller kvinnor?

Totalt

16-34 år

35-55 år

56-79 år

Män

3 %

5 %

2 %

2 %

Kvinnor

12 %

20 %

9 %

8 %

Jag litar lika mycket på alla kön

73 %

61 %

78 %

80 %

Jag litar inte på någon

8 %

10 %

9 %

6 %

Vet ej

3 %

4 %

2 %

3 %

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079