23948sdkhjf

Regeringens besked: ”Sänkt skatt på drivmedel”

På måndagseftermiddagen kom beskedet att regeringen föreslår ett åtgärdspaket för att möta de ökade kostnaderna för drivmedel.

Sedan Rysslands invasion av Ukraina för snart tre veckor sedan, och de sanktioner som riktats mot Ryssland, har världsekonomin satts i gungning och priserna på råolja och naturgas stigit kraftigt. Redan förra veckan meddelade finansminister Mikael Damberg (S) att regeringen tittade brett på åtgärder kopplade till bland annat ökade drivmedelskostnader. Nu sänks drivmedelsskatten tillfälligt, vilket regeringen meddelade på en pressträff idag. 

Eftersom det läge vi har är konsekvenser av Rysslands invasion av Ukraina ser vi att vi behöver stötta konsumenter i det akuta skeendet så att vi kan fortsätta ställa om i morgon, säger Mikael Damberg (S), finansminister.

I det korta perspektivet handlar åtgärdspaketet som regeringen föreslagit att regeringen lägger fram en tillfälligt sänkt drivmedelsskatt och en särskild drivmedelskompensation. I det längre perspektivet kommer regeringen gå fram med en större reformering av reseavdraget, pausad reduktionsplikt och pausad BNP-indexering.

Foto: Regeringen

Skattesänkningen på diesel och bensin innebär 1,30 kronor lägre vid pump, något som beräknas träda i kraft 1 juni. Regeringen föreslår också att pausa reduktionsplikten för nästa år, något som innebär att ökningen inte kommer ske vid nästa årsskifte. Hela stödpaketet uppgår till 14 miljarder kronor.

Samtidigt meddelade regeringen att bostadsbidraget höjs för barnfamiljer.

Foto: Regeringen

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.109