23948sdkhjf

De bygger fabrik för återvinning av elbilsbatterier

Det stora berget av uttjänta batterier finns ännu inte, tack och lov. Som i ett led att mota Olle i grind inviger Mercedes sin nya anläggning för återvinning av elbilsbatterier i Kuppenheim i södra Tyskland 2023. Med hjälp av en patenterad hydrometallurgisk process kommer mer än 96 procent av batteriernas material att kunna återvinnas.

Den nya fabriken är en pilotanläggning med en kapacitet på 2 500 ton per år. Mercedes räknar med att kunna återvinna batterimaterial för ca 50 000 elbilar per år. Tekniken ger en minskning av koldioxid med ca 70 procent jämfört med tillverkning med råvaror som används för första gången.

– Vi ökar återvinningsgraden till över 96 procent samtidigt som vi bygger upp värdefull kunskap. Tillsammans med partners i Kina och USA så bygger vi nu upp en global strategi för återvinning av batterier. säger Jörg Burzer från Mercedes-Benz Group.

Den nya anläggningen ska drivas av det nystartade dotterbolaget Licular med vetenskapligt stöd från de tekniska universiteten i Karlsruhe, Clausthal och Berlin och planen är att anläggningen ska vara i drift 2023.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109