23948sdkhjf

Stor elsuv från Kia kommer 2023

När Kia visade upp sin elbilsplattform E-gmp 2020 förstod vi att det skulle komma flera modeller baserade på den. Först ut var Kia EV6 som hade premiär i vintras och som nu har börjat rulla ut på vägarna, komponentbrist till trots. Den hann till och med bli Årets bil!

För att hålla momentet uppe har Kia även visat upp ett koncept som de kallar EV9, en stor kantig suv. Antagligen kommer att ha samma typ av drivlinor som finns i EV6 då det är sagt att den ska dyka upp redan nästa år.

Det finns ännu ingen information om batteristorlekar, förväntade räckvidder (mer än att den ska vara upp till 480 km) eller liknande. Men Kia har sagt att de boostar snabbladdningskapaciteten till hela 350 kW. Därmed ska det ta mellan 20 och 30 minuter att ladda från 10–80 procent.

Suven som ska landa runt fem meter i längd har tre sätesrader (tänk Sorento) och ska vara familjeorienterad.

Gällande konceptets bakhängda bakdörrar, solceller på motorhuven, extremt lättviktiga säten som går att svänga runt och kamerabackspeglar får vi väl se dem som konceptplojigheter. Men det skulle vara kul om de kunde skjutsa ut en bil som faktiskt ser ut sådär.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079