23948sdkhjf

Elektrisk Rolls-Royce testar i Arjeplog

Elektriska bilar må vara nymodigheter för oss i dag men när Charles Rolls och Henry Royce grundade sitt märke 1904 var de lika vanliga som bensinbilar. Snart sluts cirkeln när Rolls-Royce blir helelektriskt 2030.

Redan för 122 år sedan sade Charles Rolls under en provtur av elbilen Columbia: ”elbilen är fullständigt ren och fri från oljud. Den varken luktar eller vibrerar. De kommer att bli väldigt användbara när det finns laddstationer.”

Och hade det inte varit för att elbilen på den tiden uppfattades som kvinnlig och att riktiga män skulle köra bensinbilar kanske Rolls-Royce inte hade fått börja om från ett blankt papper 120 år senare.

Rolls-Royce ska vara helt elektrifierat till 2030, har företaget proklamerat. Det återstår 7,5 år och hittills har de inte släppt en enda elbil till försäljning. Inte ens en laddhybrid … Däremot har de visat några elektriska koncept. 2011 visade de upp Phantom 102EX, en laddhybrid som turnerade världen runt för att samla feedback från några av Rolls-Royce främsta kunder.

Men nu verkar de äntligen vara på gång och därför har de släppt bilder på nya elektriska Rolls-Royce Spectre som vintertestar i Arjeplog. Några specifikationer är det absolut inte tal om men med tanke på att märket alltid har haft smidiga drivlinor och ”tillräckligt” med effekt är en spekulation att de dubbla elmotorerna från BMW iX M60 på drygt 600 hästkrafter kan hamna i Spectre. De som kört en Rolls-Royce de senaste åren lär knappt märka någon skillnad, förutom den omedelbara kraftleveransen. V12-motorn i Phantom gör inte precis väsen av sig.

Enligt företaget är Spectre en värdig arvtagare till Phantom Coupé tack vare sin eleganta form och sin högteknologiska arkitektur. Fattas bara annat.

Rolls-Royce säger att Spectre behöver tillryggalägga ytterligare 200 000 mil innan de första exemplaren kan levereras till kunder i slutet på 2023.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094