23948sdkhjf

38 000 släp i trafik har körförbud

I dagarna offentliggjorde Bilprovningen 2021 års besiktningsstatistik som pekar på många brister bland de lätta släpen. Utöver detta är vart sjätte (17 procent) lätt släp i trafik belagt med körförbud till följd av att det inte har besiktats i tid. Högst andel (30 procent) finns i förorter till Stockholm, såsom Lidingö och Värmdö.

Det kan finnas förklaringar till den höga andelen såsom att lätta släp sällas tas ur trafik, trots att de inte används. Detta kan innebära att de framstår vara i trafik medan de i själva verket inte används och står på en tomt, antingen för att de är trasiga eller för att de inte har hunnit besiktas inför säsongen ännu.

Just därför har urvalet av lätta släp begränsats till årsmodell 2012–2017 vilket omfattar närmare

240 000. Dessa fordon är relativt nya och används därför troligen flitigt samtidigt som de är äldre än fem år och därmed är besiktningspliktiga på regelbunden basis, dvs. vartannat år. Bland samtliga lätta släp i trafik är andelen ännu högre (23 procent).

– Lätta släp står ofta stilla i långa perioder vilket kan orsaka kärvhet i bromssystemet och korrosionsangrepp i elkontakter. Dessutom brukar slitaget vara extra stort eftersom det är vanligt med många brukare, säger Per-Anders Blommefors som är besiktningsansvarig på Bilprovningen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.125