23948sdkhjf

Så mycket minskade begagnatmarknaden – här är undantagen

Försäljningen av begagnade bilar minskade kraftigt i april jämfört med samma månad ifjol. Men det är andra orsaker än kriget i Ukraina som ser ut att ligga bakom trendbrottet, tror man på MRF.

Så här års föra året (2021) låg försäljningen av begagnade bilar på rekordnivåer i Sverige, där en viktig orsak var att de ovanligt långa väntetiderna på nya bilar fick många att söka sig till begagnatmarknaden.

Sedan dess har marknadsläget svängt ordentligt. Marknaden för begagnade bilar hade i april gått ned med 20 procent jämfört med samma månad förra året för nästan alla bilmärken.

Två bilmärken som sticker ut är Ford och Kia vilka båda behållit sin position sedan april 2021. Andra undantag är förstås elbilsmärkena där Tesla just nu går starkast och i april ökat sin försäljning med nästan 150 procent jämfört med samma månad 2021.

– Vi tolkar att det är mer osäkerheten kring ekonomin snarare än kriget i Ukraina som orsakat detta trendbrott, säger Klaus Silfvenius på MRF. Förändringen har skett i april. Vi ser samtidigt att ordertecknandet sjunker på beställning av ny bil hos våra medlemsföretag, säger MRF:s bilhandelsansvarige Klaus Silfvenius.

En av de kategorier bilar som tappat mest är begagnade dieselbilar där försäljningen i april minskade med nästan en tredjedel jämfört med samma månad ifjol.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.11