23948sdkhjf

SFVF: Verkstäderna bör läsa på om Sermi

Om verkstaden inte informerat sig om EU:s nya behörighetsackreditering för fordonsdata – Sermi – så bör de göra det nu. Det uppmanar branschorganisationen SFVF:s ordförande Bo Ericsson.

Trots att SFVF har haft många föreläsningar om Sermi och det varit artiklar i branschtidningarna Fordonsproffs, Motormagasinet och Motorbranschen om Sermi så är det helt okänt för vissa verkstäder. Det oroar mig, säger Bo Ericsson.

LÄS ÄVEN: Bra att veta om Sermi

Arbetet med Sermi påbörjat

De verkstäder som inte informerat sig om vad Sermi är och vad det innebär för deras verksamhet löper risk att stöta på problem när Sermi införs, säger Bo Ericsson:

En hel del verkstäder riskerar att bli överraskade den 1 augusti 2023 när de inte får köpa vissa programvaror. Trots att vi upplever att vi informerar och har gjorts sedan i höstas kvarstår det en stor grupp som inte är anslutna till en branschförening, som SFVF eller MRF. Dessa verkstäder riskerar att gå miste om viktig information om Sermi.

Bo Ericsson säger att man på SFVF får frågor från många medlemmar om de måste bli certifierade för Sermi:

Nej, ingen behöver bli certifierad för Sermi. Samtidigt bör verkstaden ställa sig frågan ”Hur mycket jobb ska vi ge bort till våra konkurrenter?” Har väl kunden hittat en ny verkstad kommer denne kanske aldrig mer tillbaka, och det är en stor risk som verkstaden bör beakta. Det blir än viktigare att fundera på om man ska ge bort jobb, speciellt med tanke på att det blir allt färre service- och reparationstimmar på en verkstad varje år i och med elektrifieringen av fordonsparken.

Det finns verkstäder som vill bli certifierade för Sermi redan nu, berättar Bo Ericsson, men de får vänta till tredje kvartalet i höst, hävdar han:

Skälen är framför allt två: Grunden för lagstiftningen i Sermi – EU förordningen 2018/858 – håller på att förändras och det får vi tillgång till senast i juli månad. Det andra är att kontrollföretagen – CAB – kommer först i höst bli ackrediterade av Swedac för att certifiera verkstäderna och kan därefter certifiera verkstäderna.

LÄS ÄVEN: Bra att veta om Sermi

Arbetet med Sermi påbörjat

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078