23948sdkhjf

Rysk biltillverkare producerar igen

Nu är produktionen av det ryska bilmärket Lada igång igen. Det hävdar i alla fall den statligt ägda tillverkaren Avtovaz.

Den statligt ägda ryska biltillverkaren Avtovaz har efter flera månaders produktionsstopp till följd av sanktionerna mot Ryssland enligt egna uppgifter startat produktionen av bilar av märket Lada igen. Det uppger Avtovaz i ett pressmeddelande. Flera europeiska branschmedier har också publicerat dessa uppgifter, däribland tyska Automobilwoche.

Avtovaz uppger att man den 8 juni återupptog produktionen av Lada-modellen Granta Classic – en fyradörrars sedan i Golf-klassen. De Granta Classic som nu börjat rulla av bandet blir därmed också de första exemplaren av 2022 års modell av Granta.

Enligt flera medier har sanktionerna medfört att de bilar som nu produceras hos Avtovaz saknar utrustning som ABS, krockkuddar och Avtovaz eget nödanropssystem ”Era Glonass”.

Enligt Automobilwoche är produktionen vid Avtovaz fabrik än så länge begränsad till fyra dagar i veckan.

Avtovaz hade tidigare Renault som huvudägare men den franska biljätte sålde i våras sin ägarandel till staden Moskva på grund av sanktionerna mot Ryssland.

LÄS ÄVEN: Så ska rysk biltillverkning räddas undan sanktionerna

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094