23948sdkhjf

Nu är det pristak för miljöbonusen

Nu har det kommit ett pristak för miljöbonus på elbilar. Det gäller att välja en elbil som högst kostar 699999 kronor om du vill ha några pengar tillbaka.

Elbilar som kostar över 700000 kronor får inte längre miljöbonus. Beslutet fattades i början juni och gäller från 8 juli.

– Vår utgångspunkt är att den som har råd att köpa bilar i den prisklassen inte heller behöver det här stödet från skattebetalarna, säger miljö- och klimatminister Annika Strandhäll till Ekot.

Klimatbonus innebär att den som köper en ny elbil har rätt att ansöka om en kompensation på 70 000 kronor hos Transportstyrelsen. Syftet är att få fler att satsa på klimatsmarta fordon.

Tidigare har alla elbilsköpare fått denna bonus, oavsett pris på bilen, men det gäller alltså inte längre.

Den nya regeln har fått kritik från flera håll, bland annat för att den införs med kort varsel vilket många menar skapar en oförutsägbar marknad. Branschorganisationen Mobility Sweden har också hävdat att 800000 kronor vore en rimligare nivå med tanke på inflationen i bilpriserna.

En annan kritik från bilbranschen är att det inte finns någon trappa i avräkningen av bonusen, utan det är antingen 0 kronor eller 70000 kronor tillbaka som gäller.

Från den 8 juli sänks även bonusbeloppen för laddhybrider, och gränsvärdet för när en bil får bonus sänks från 60 gram/km till 50 gram/km. Vid årsskiftet kommer fler förändringar, bland annat sänks bonusen för elbilar till 50000 kronor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093