23948sdkhjf

Forskningen som kan förbättra återvinningen av elbilsbatterier

Återvinningen av elbilsbatterier kan göras både enklare, billigare och mera miljövänlig. Det visar forskning vid Chalmers universitet.

Forskarna vid Chalmers i Göteborg har bland annat tittat på hur man kan öka andelen metaller som utvinns ur skrotade elbilsbatterier. En metod som de ser som intressant för detta ändamål är kombinationen av de två metoderna termisk förbehandling och hydrometallurgi vilka ökar renhetsgraden på de metaller som återvinns ur de skrotade elbilsbatterierna.

Flera aktörer runt om i världen jobbar nu med att utveckla en metallutvinningsprocess som är en kombination av termisk förbehandling och hydrometallurgi, men man har en bit kvar innan man har en effektiv industriell process, enligt forskarna vid Chalmers.

Den nya utviningsmetoden som Chalmersforskarna jobbar med står dock inför en ny utmaning – de nya så kallade ”solid state”-batterierna, som är batterier byggda enligt en helt ny teknik där batteriet inte innehåller någon flytande syra. Solid state-batterierna innehåller dock betydligt fler olika sorters metaller, vilket försvårar återvinning av metallerna enligt den process som forskarna vid Chalmers jobbar med.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Skyddsstopp för arbete med elfordon
Tvärbroms på bilmarknaden
Elbilen kan dra till fjällen
Polisen letade folk på Automässan
De har bästa spolarvätskan
Sverigepremiär för Peugeot 408
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
RT-Forum
Transportnet

Sänd till en kollega

0.093