23948sdkhjf

Konsumentverket: Reservation i bilannons strider mot lagen

Bilföretag som annonserar ut bilen på ett felaktigt sätt är fortfarande vanligt. Nu skärper Konsumentverket mot bilhandlare och annonsplattformar.

Konsumentverket har granskat förekomsten av felaktiga reservationer i bilannonser på internets största marknadsplatser för begagnade bilar i Sverige enligt samma metod som konsumentorganisationen M Sverige. Och myndigheten kan nu bekräfta Riksförbundet M Sveriges bild av problematiken:

Ungefär var tredje bilannons strider mot lagen, då den innehåller en ”reservation för felskrivning” i annonstexten.

En sådan reservation medför stora problem, menar både Konsumentverket och M Sverige, och det av två orsaker:

1. En bilannons alltid blir en del av avtalet vid en bilaffär och reservationen saknar därför helt giltighet.

2. Reservationerna kan innebära stora risker för konsumenten om det framkommer att det saknas säkerhetsrelaterad utrustning, ifall dragvikten som angetts inte stämmer eller om husbilen inte har det antal bältade platser som utlovats.

Konsumentverket ska nu ta kontakt med branschen och annonsplattformarna för att sätta stopp för de otillåtna annonserna.

– Vi är glada att Konsumentverket bekräftar att reservationerna strider mot relevant lagstiftning, men vi är förstås bekymrade över att branschen hittills inte velat ta tag i problemet. Nu tvingas handlarna hantera det vilket förstås är positivt för oss konsumenter, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk rådgivare på Riksförbundet M Sverige.

LÄS ÄVEN: Bilhandeln fortsätter med felaktiga reservationer i annonser

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079