23948sdkhjf

Landet som är bäst på att introducera elbilar

Sverige rankas på tredje plats i världen när det gäller elbilsutveckling. Det är bara Kina och Norge som är bättre på att introducera elbilar på fordonsmarknaden.

EY Electric Vehicle Country Readiness Index kartlägger de främsta fordonsmarknaderna i världen när det gäller introduktionen av elbilar baserat på utbud, efterfrågan och regleringar. Totalt rankas Kina högst följt av Norge och Sverige. Det som bidrar till att Kina ligger i framkant är batteritillverkningen, ökad efterfrågan och en omfattande laddningsinfrastruktur, vilket gör att Kina fortsätter att vara den största elbilsmarknaden globalt sett i absoluta volymer.

Sverige rankas före Tyskland och Storbritannien, trots att dessa länder har en stor elbilsproduktion, lokal batteritillverkning och kommande elbilslanseringar. Det som gör att Sverige ligger före är landets i grunden starka energiekosystem tillsammans med en stor efterfrågan bland konsumenterna samt hög tillverkningsgrad av elbilar. Runt 40 procent av alla bilar som tillverkas i Sverige mellan 2022-2026 förväntas vara elektriska modeller. Dessutom finns det företag i Sverige som tar initiativ mot att utveckla energilagringen och smarta laddningslösningar. Sverige ligger också i framkant i utvecklingen av V2G, vilket går ut på att överföra ström från elbilens batteri till elnätet.

Enligt EY:s indexet för efterfrågan av elbilar rankas Sverige tvåa efter elbilspionjären Norge. Det är 36 procent av konsumternera i Sverige som planerar att deras nästa bilköp ska bli en laddhybrid eller helelektrisk bil.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Skyddsstopp för arbete med elfordon
Elbilen kan dra till fjällen
Polisen letade folk på Automässan
De har bästa spolarvätskan
Sverigepremiär för Peugeot 408
Autoexperten blir 100 procent GBV under 2023
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
RT-Forum
Transportnet

Sänd till en kollega

0.094