23948sdkhjf

Så mycket el förbrukar Norges elbilar

Elbilar är inga stora energiförbrukare. Det visar en norsk undersökning. Studien konstaterar också att även om alla bilar kördes på el skulle de endast förbruka några få procent av Norges årliga elproduktion.

Förra året kunde Norska elbilsföreningen visa att landets elbilar förbrukade en försvinnande liten del av all ström som producerades under 2020. Lite drygt en halv procent, eller mer exakt 0,52 procent, av de 153,3 terawattimmar som producerades gick åt för att ladda de 320 000 elbilar som då fanns i Norge.

När energifrågan nu dominerar debatten och antalet elbilar på norska vägar har ökat till 520 000 har de undersökt saken igen. Men även enligt senaste uppgifterna förbrukar elbilarna väldigt lite av den totala elenergin, endast 0,8 procent av landets totala elproduktion enligt föreningens beräkningar. El, som de också understryker, kommer från förnybar produktion.

Siffrorna baseras på förra årets totala elproduktion och kan därför ändras något när 2022 summeras. Men även om siffran i slutändan ökar något visar det att elbilar inte är en särskilt stor energislukare i jämförelse med all annan energiförbrukning i samhället.

Enligt Norska elbilsföreningen kommer landets elbilar i år förbruka 1,27 TWh. Det är 3,2 procent av all den el som norska hushåll förbrukade under förra året.

Beräkningen baseras på norrmännens genomsnittliga körsträcka med en elbil under ett år som enligt Norges statistiska centralbyrå är 1 280 mil om året. Tack vare föreningens många tester av elbilar har de tillgång till olika modellers verkliga förbrukning. Det har beräknats med den årliga körsträckan för att få fram den totala siffran. För att täcka upp för förluster vid laddning har sedan tio procent lagts på varje modells förbrukning.

Norge är som första land i världen på god väg att domineras av elbilar. Riktigt där är de inte ännu, men om alla bilar i Norge kördes på el skulle det enligt beräkning innebära att de skulle använda mellan 4 och 5 procent av Norges årliga elproduktion.

Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078