23948sdkhjf

Laddstolpe vägrar släppa greppet

Laddstolpar låser elbilens kontakt vid laddning för att förhindra att sladden av misstag rycks ut under pågående laddning. I Karlstad har det dock hänt att stolpen vägrar släppa taget när laddningen är klar.

Elfordon som laddar i Karlstads kommunala laddstolpar fastnar ibland i stolparna. Hur mycket bilägaren än drar i sladden vägrar stolpen släppa greppet.

– Medan laddningen pågår låser en liten metallklinga med en elektromagnet fast bilens kontakt i laddstolpen. Det är av säkerhetsskäl, för annars skulle det kunna bli en ljusbåge om någon av misstag rycker ur kontakter när bilen laddar. Men ibland händer det att metallklingan inte släpper, trots att bilisten har avbrutit laddningen. Då ringer de oss som har jouren, och vi åker ut och bryter strömmen. Antingen genom att öppna stolpen och bryta dvärgbrytaren eller i elskåpet, säger Fredrik Skoglund, elmontör på Karlstads el- och stadsnät, till elinstallatören.se.

Något riktigt svar finns ännu inte på detta mysterium.

– Vi vet faktiskt inte om det beror på laddaren, bilen, appen eller kanske handhavandet. Ibland händer det att kunden har fått loss bilen innan vi kommer fram, och det vore intressant att veta hur de burit sig åt men vi har inte kunnat fråga eftersom de redan kört i väg.

Det är inte särskilt ofta det händer. Men ungefär varannan månad måste elmontörerna rycka ut och hjälpa bilister som fastnat i laddstolpen. 

– Bilisterna brukar bli glada för hjälpen, en del kan vara lite stressade när de sitter fast och inte kan köra i väg, säger Fredrik Skoglund.  

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11