23948sdkhjf

Färre köper fossilbil

Tendenserna har funnits där under hela 2022, och nu finns det inget som tyder på att siffrorna vänder uppåt innan kommande årsskifte.

– Hela motorbranschen minskar i volym. Vi ser det oavsett om vi talar orderböckerna i nybilshandeln eller begagnathandeln. Det som bryter mönstret är laddbara bilar och elhybrider, säger Klaus Silfvenius bilhandelansvarig på MRF i ett pressmeddelande.

Den totala försäljningen av begagnade bilar minskar med 18 procent jämfört med samma period 2021. Andelen fossilt drivna bilar som byter ägare i begagnathandeln sjunker kraftigt, antalet dieselbilar minskar med 28,4 procent medan antalet bensinbilar minskar med 15,4 procent.

– Däremot fortsätter trenden att svensken köper laddbart, fortsätter Klaus Silfvenius. Det har vi sett under hela året. Olika former av hybrider och rena elbilar ökar stadigt i volym. I princip hela nedgången i begagnathandeln kan knytas till bensin och dieseldrivna fordon.

Bilden är den samma om vi tittar på hela begagnathandeln, både från bilhandel, leasingbolag, vanliga företag, stat och kommun, hyrbilsföretag och privat. Till och med om vi bara tittar på den helt privata handeln, där privatperson säljer till privatperson så är bilden densamma, fossilt minskar med tvåsiffriga procenttal och laddbara och elhybrider ökar i volym. Den enda kategori som ökar något är den ovanliga där företag (ej bilhandel) köper bil av privatperson, vilket vi nog får se som en effekt av den fortsatta bristen på nya bilar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094