23948sdkhjf

Volvoanställda lär sig om elmotorer på Högskolan i Skövde

En av kurserna på Högskolan i Skövde har fokus på elektriska motorer och deltagarna arbetar till vardags på Volvo i Skövde.

Volvo i Skövde framförde önskemål till Högskolan om en kurs med inriktning mot elektriska motorer och sedan ett antal år tillbaka håller Stefan Ericson, lektor i produktionsteknik, kursen Elektromobilitet ett antal gånger om året.

– Nu, inte minst sedan beskedet om etablering av en batterifabrik i Mariestad, efterfrågas även kurser om batterier och motorstyrning. Hela bilindustrin står inför en omställning och behöver omskola personal för den nya kompetens som behövs. Vi som högskola kan hjälpa bolagen i den omställningen, konstaterar Stefan Ericson.

Studenterna från Volvo har tidigare konstruerat en likströmsmotor, nu ska de istället ta sig an uppgiften att tillverka en liten växelströmsmotor. Anders Ericsson och Martina Axén som båda jobbar på Volvo lastvagnar är i full gång med att bygga den lilla modellen. På bordet framför dem finns ritningar, koppartråd, kompass och en mängd andra tillbehör för att kunna utföra dagens praktiska uppgifter.

– Under den här kursen lär vi oss mer om hela processen kring elmotorer och det har vi verkligen nytta av i vårt jobb, konstaterar duon.

Flertalet av de som går kursen kommer från Volvo Cars. Några har ganska nyligen avslutat sina ingenjörsstudier, andra har många års erfarenhet från bilindustrin. Men gemensamt är att de är nyfikna och vill lära sig mer om elektriska motorer.

– Det blir väldigt bra diskussioner i de här grupperna och visst får jag en del kluriga frågor, eftersom många har med sig mycket erfarenhet från industrin och bidrar med det kunnandet, säger Stefan Ericson. Han konstaterar att det här är ett utbyte av kunskap som han gillar och att de verkligen kan resonera tillsammans om hur olika saker fungerar.

Under teoripassen ingår en del räkneuppgifter, men under åren har trepoängskursen anpassats till deltagarnas tidigare kunskaper och vad som efterfrågats av arbetsgivaren.

– Många har ju förkunskaper, men som behöver fräschas upp. Det är viktigt att ha en del räkneuppgifter för att få en förståelse för hur tekniken fungerar, men inte så mycket som vi hade under de första kurserna.

Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095