23948sdkhjf

Grattis bilen - i dag är det din dag!

Den 28 oktober firas bilens dag, med bland annat mobilitetsinsikter hos Mekonomen. De konstaterar till exempel att var fjärde svensk använder bilen dagligen.

Genom Mobilitetsbarometern, en oberoende undersökning genomförd av Demoskop på uppdrag av Mekonomen, får företaget värdefulla insikter kring bland annat transportval och restid.

– Att förenkla för Mekonomens kunder och hjälpa dem i vardagen är en självklarhet för oss, säger marknadschef Susanna Carlander Grafström i ett pressmeddelande.

För att ytterligare förstå målgruppen och bilägarna som helhet har Mekonomen varit med och initierat undersökning Mobilitetsbarometern som lanserades tidigare i år och presenterades i samband med Almedalsveckan.

– För att bara nämna några intressanta siffror och iakttagelser följer här fem insikter kring mobilitet. Vi strävar alltid efter att förstå bilägarna men även efter att förenkla för våra verkstäder och se till att vi alltid har rätt tjänster och erbjudanden, säger Susanna.

  1. Fyra av tio svenskar, 42 procent, spenderar 30 minuter eller mer på transport dagligen.

  2. Ålderskategorin 18–34 år är den som spenderar längst daglig tid på transport. Nästan var fjärde person, 24 procent, i denna ålderskategori spenderar 60 minuter eller mer på transport dagligen och hela 64 procent anger att de spenderar 30 minuter eller mer på någon typ av daglig transport.

  3. Bland de nordiska länderna har man i Finland den genomsnittligt längsta dagliga transporttiden.

  4. Den vanligaste orsaken till transport är att resa till arbetet, 48 procent. På andra plats kommer övriga resor, 17 procent, som bland annat innehåller resor till och från mataffär.

  5. Hur vi väljer att transportera oss avgörs primärt av tillgängligheten. Detta är också en av orsakerna till att bilen är det vanligaste transportmedlet. I Sverige säger 24 procent att de använder bilen dagligen.

Mobilitetsbarometern lanserades 2022 av Mekonomens moderbolag MEKO AB. Undersökningen är genomförd av Demoskop och har över 4 000 respondenter från Danmark, Finland, Norge och Sverige.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079