23948sdkhjf

Airbag exploderar – Stellantis vill att Dodge-ägare slutar köra sina bilar

Bilkonglomeratet Stellantis säger till 276 000 ägare av äldre Dodge-fordon att sluta köra dem efter att förarairbagen har exploderat och dödat fler än tre personer.

Det är fordon utrustade med airbagar av märket Takata som är drabbade.

Modellerna som det gäller är Dodge 300C (Chrysler i Sverige), Challenger, Charger och Magnum av årsmodell 2005 till 2010.

Stellantis säger att de bekräftat att förarplatsens uppblåsningsanordning för airbagen har exploderat i två fall och dödat två förare. I ett annat fall har en uppblåsningsanordning spruckit och dödat ytterligare en förare. Alla tre dödsfallen har inträffat de senaste sju månaderna fordon av årsmodell 2010, uppger företaget.

Det betyder att det totala antalet dödsfall av exploderande airbags från företaget Takata nu uppgår till minst 32 stycken.

Felet ligger i det ammoniumnitrat som Takata använder för att orsaka den explosion som krävs för att blåsa upp airbagen. Kemikalien kan efter en tid bli instabil när den återkommande utsätts för fukt och varma temperaturer. Explosionen kan då få en metallbehållare att brista och skicka metallsplitter in i kupén.

Alla berörda Stellantis-fordon återkallades 2015 för att repareras men en del av förarnas ägare har inte kunnat nås. Nu återkallar Stellantis de fordon som inte fått sina uppblåsningsmekanismer utbytta i den första återkallelsen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078