23948sdkhjf

Här är marknadens miljöbästa bilar

Ända sedan 1994 har föreningen Gröna Mobilister (tidigare Gröna Bilister) rankat nya bilar på marknaden ur miljösynpunkt. De modeller som belastar miljö och hälsa minst, och samtidigt är praktiska och säkra.

Vid sidan av urvalskriterier som bränsletyp (el, fordonsgas eller vätgas) och säkerhet (fem stjärnor i Euro NCAP) så fokuserar Gröna Mobilster på klimat- och miljöpåverkan över livscykeln och sätter en gräns på max 16 ton koldioxid vid tillverkning, körning och skrotning.

– Vi är medvetna om att det fortfarande råder en hel del osäkerhet kring hur bilars påverkan över livscykeln ska beräknas men anser att vår beräkningsmetod har tillräckligt bra vetenskaplig förankring för att kunna användas, säger Jens Strömberg, projektledare för årets miljöbästa bil. Energimyndigheten rekommenderar också en liknande ansats i sin rapport om vägledning för lätta fordons energianvändning och koldioxutsläpp som släpptes i början av juni.

– Gröna Mobilister vill med detta betona att hastigheten på nationell, europeisk och global nivå med att ta fram en gemensam standard måste öka för att kunna göra bästa miljöval. Det valet i sig ska naturligtvis föregås av ett resonemang om en ny bil verkligen behövs i hushållet, företaget eller myndigheten, säger Jesper Johansson, Gröna Mobilisters ordförande.

2023 års miljöbästa bilar

Elektriska

1. Audi Q4 e-tron

2. Byd Atto3

3. Cupra Born

4. DS DS3 Crossback

5. Ford Mustang Mach E

6. Hyundai Ioniq 5

7. Hyundai Kona

8. Kia EV6

9. Kia Niro EV

10. Lexus UX

11. Mazda MX-30

12. Mercedes EQA

13. MG ZS EV

14. Nissan Leaf

15. Polestar 2

16. Renault Megane E-tech

17. Tesla Model 3

18. Tesla Model Y

19. VW ID. 3

20. Volvo C40

Fordonsgas

1. Audi A3 Sportback

2. Seat Ibiza

3. Skoda Kamiq

4. Skoda Scala

5. Suzuki Vitara

Vätgas

1. Hyundai Nexo

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094